Η Συμβουλευτική Απευθύνεται σε Όλους

Η Συμβουλευτική Απευθύνεται σε Όλους

Η καθημερινότητα είναι τόσο έντονη και απαιτητική που μας αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή κίνηση να προλάβουμε τις υποχρεώσεις που κυλούν. Οικογένεια, σπίτι, παιδιά, γονείς, εργασία είναι μερικοί σημαντικοί τομείς στη ζωή μας που απορροφούν μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουμε πει στον εαυτό μας «αυτό ήταν, δεν αντέχω άλλο» ή «δεν ξέρω πώς να συνεχίσω».

Αυτές τις φορές χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούσει, να νιώσει το πρόβλημα και να μας στηρίξει ψυχολογικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα άτομο εκεί για μας, με πρόθεση να κατανοήσει σκέψεις, ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα που αναδύονται, θετικά, αρνητικά, φανερά ή καλυμμένα. Σαν να βρισκόμαστε σε τοπίο μέσα στην ομίχλη και δε διακρίνεται ο δρόμος ή ανοίγονται μπροστά μας περισσότεροι δρόμοι και δεν μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν που μας ταιριάζει. Το πιθανότερο να μας κυριέψει, φόβος και πανικός που οδηγεί στην ακινητοποίηση. Η παρουσία του ειδικού είναι σημαντική, όχι για να δώσει κατεύθυνση, αλλά για να σταθεί πλάι μας σαν συνοδοιπόρος και κρατώντας το φακό δίπλα μας, μπορεί να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία που εμποδίζουν το διάβα μας.

Η Συμβουλευτική είναι μία βοηθητική διαδικασία που στοχεύει, όχι ν’αλλάξει τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τα προσόντα του, τις ικανότητες που διαθέτει για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ζωή. Πρόκειται για «τη διαδικασία», που έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει για ν’απαντηθεί το ερώτημα «Τί θα κάνω;». Η Συμβουλευτική συνίσταται σε σειρά άμεσων επαφών μεταξύ δύο ατόμων, όπου αναπτύσσεται μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που θα οδηγήσει τον καθένα μας να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και ν’αντλήσει δύναμη από αυτόν, ώστε να βρει τρόπους διαχείρησης των καταστάσεων που τον δυσκολεύουν.

Συχνά ακούγεται το ερώτημα «αφού έχω το φιλικό πρόσωπο που θα τρέξει όταν θα το χρειαστώ, γιατί ν’απευθυνθώ στο σύμβουλο». Όλοι μας έχουμε άτομα που εμπιστευόμαστε και πρόθυμα θα βρεθούν κοντά μας σε μία δύσκολη στιγμή, ώστε ν’απαλύνουν με την παρουσία τους τον πόνο μας. Η διαφορά, όμως, είναι ότι θα μας μιλήσουν βασιζόμενοι στις δικές τους εμπειρίες και στην προσπάθειά τους να παρηγορήσουν αναφέρονται στον τρόπο που εκείνοι ξεπέρασαν παρόμοιες καταστάσεις. Βέβαια, τα λόγια τους θα είναι ανακουφιστικά, αλλά μπορούν να παρέχουν μία μονιμότερη διευκόλυνση στο θέμα που μας προβληματίζει;

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός από τον άλλο και διαχειρίζεται τη ζωή με το δικό του τρόπο, στηριζόμενος στις δικές του ικανότητες. Το άτομο που έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική μπορεί ν’αναγνωρίσει και να σεβαστεί αυτή τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου χωρίς καμία πρόθεση κριτικής. Με αυτό τον τρόπο στέκεται δίπλα του με δεκτικότητα κατανοώντας βαθιά, ενσυναισθητικά, τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο άνθρωπος που έχει κοντά του και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή του.

Το να ξέρουμε ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να δει τον κόσμο «μέσα από τα δικά μας μάτια» είναι πραγματικά πολύ ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό γιατί δε νιώθουμε μόνοι. Μέσα, λοιπόν, σ’ένα κλίμα που επιτρέπει την ελευθερία της ύπαρξης από κάθε είδος πίεσης ή εξαναγκασμού, το άτομο χαλαρώνει και συνειδητοποιεί βαθμιαία βαθύτερα και περισσότερο σύνθετα επίπεδα νοήματος και συναισθημάτων, με το δικό του ρυθμό και τρόπο.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ο μοναδικός γνώστης της δικής του πραγματικότητας και με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής μπορεί να την ανακαλύψει. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα, μέσω της Συμβουλευτικής, να γνωρίσει τον εαυτό του και να μάθει να εμπιστεύεται και να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για ν’αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν και να καλύπτει ανάγκες του, ώστε να εξασφαλίσει αρμονία και ισορροπία στη ζωή του.

Χαρά Ζαραβίνου – Προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ρέθυμνο Κρήτης, Μάιος 2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *