Λίγα λόγια για το μη κατευθυντικό θεραπευτικό παιχνίδι

Λίγα λόγια για το μη κατευθυντικό θεραπευτικό παιχνίδι

Το παιχνίδι, ο φυσικός τρόπος έκφρασης των παιδιών, είναι απαραίτητο για τη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Προάγει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και αυξάνει τη συγκέντρωση αλλά και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Τα βοηθά να κάνουν φίλους και να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα από τον πειραματισμό σε ένα ασφαλές πλαίσιο.

Ειδικά το μη κατευθυντικό θεραπευτικό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να βοηθούν τον εαυτό τους. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που δημιουργεί η παρουσία του θεραπευτή, τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να τα αναγνωρίσουν και να επιλέξουν τον πιο ασφαλή και εποικοδομητικό, για εκείνα, τρόπο να τα χειρίζονται. Τα παιδιά ανακαλύπτουν οτι , μέσα στα όρια του θεραπευτικού δωματίου και χρόνου, είναι ελεύθερα να δοκιμάσουν ποικίλους τρόπους ύπαρξης και συμπεριφοράς, τους οποίους θα επιλέξουν τα ίδια, χωρίς να κριτικάρονται, να διορθώνονται, να ερμηνεύονται ή να καθοδηγούνται από κάποιον «μεγάλο». Εκεί δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, κατάκριση ή έπαινος. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας : Το παιδί, η θεραπεύτρια και τα παιχνίδια να παραμένουν ασφαλή καθόλη τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Η διατήρηση αυτής της ασφάλειας , καθώς και των χρονικών και χωρικών ορίων, είναι αποκλειστική ευθύνη του θεραπευτή.

Η συγκεκριμένη παιγνιοθεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στο έργο του Carl Rogers και της Virginia Axline. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεωρίας τους είναι οτι τα παιδιά είναι ικανά, από πολύ μικρή ηλικία, να κάνουν επιλογές και να αναλαμβάνουν ευθύνες ανάλογες με την ηλικία τους. Η εμπιστοσύνη της θεραπεύτριας σε αυτή την ικανότητα και η συνακόλουθη καλλιέργειά της έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η χαρά, η αυτοπεποίθηση αλλά και η συγκέντρωση και η σχολική επίδοση των παιδιών. Ο ζεστός, ενσυναισθητικός και αυθεντικός τρόπος σχέσης που το παιδί βιώνει μέσα από τη στάση της θεραπεύτριας δεν περιορίζεται μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο αλλά απλώνεται σε ολόκληρη τη ζωή του και στις ποικίλες σχέσεις του.

 

Κατερίνα Τσομή

Προσωποκεντρική σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ειδίκευση στο μη κατευθυντικό θεραπευτικό παιχνίδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *