Ο κρυφός σεξουαλικός προσανατολισμός μοιάζει με ένα απόστημα

Ο κρυφός σεξουαλικός προσανατολισμός μοιάζει με ένα απόστημα

Τα μυστικά μοιάζουν με τα αποστήματα. Πονάνε όταν τα ακουμπάμε αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα αγγίζουμε. Όταν ένα μυστικό βρίσκεται στο κέντρο της ατομικής μας ακεραιότητας προκαλεί βασανιστικό πόνο. Λαχταράμε τον στιγμιαία έντονο πόνο που έρχεται με την απελευθέρωση της πίεσης.

Ο καθένας από εμάς προσπαθεί να διατηρήσει την αίσθηση της εσωτερικής ακεραιότητας ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει καλή εντύπωση στους άλλους. Καθοδηγούμαστε από τον φόβο μήπως χάσουμε την αξία μας. Πολλές φορές αυτό σημαίνει ότι κρατάμε μυστικά, κυρίως αυτά που αποκρύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες. Η απόκρυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού απαιτεί σημαντική προσπάθεια, διαρκή επαγρύπνηση και αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς. Αν και υπάρχει η επιθυμία να αποκαλυφθεί το μυστικό, η ανάγκη να κάνουμε καλή εντύπωση στους άλλους υπερτερεί της ανάγκης για να αποκάλυψη.

Η γνωστοποίηση στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του σεξουαλικού προσανατολισμού ( coming out) υποκινεί μια άλλη διαδικασία, αυτή της συγχώρεσης, γι’αυτό που εμείς ή οι άλλοι μπορεί να βλέπουν ως ένα λάθος. Η έναρξη της διαδικασίας της συγχώρεσης συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι περισσότερο περίπλοκη για τους ώριμους άνδρες που ζουν μια ομοφυλόφιλη ζωή. Έρευνες έδειξαν ότι στους ομοφυλόφιλους ώριμους άνδρες, η διαδικασίας της συγχώρεσης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την γνωστοποίηση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν έντονο στρες το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την σωματική τους υγεία και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, χρήση ουσιών και αυτοκτονία. Μπορεί να αισθάνονται ή να μην αισθάνονται ένοχοι για την σεξουαλική τους συμπεριφορά, περισσότερο όμως βασανίζονται από τις δυνητικές συνέπειες της αποκάλυψης του ψέματος και της εξαπάτησης.

Υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αύξηση στα ποσοστά των διαγνώσιμων ψυχικών διαταραχών και της κατάχρησης ουσιών στην κοινότητα των ΛΟΑΤ. Υπάρχει,επίσης ένα ανησυχητικό ποσοστό αυτοκτονιών καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών που δεν δημοσιοποιείται. Η αυτοκτονία είναι μια από τις τρεις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τους έφηβους. Οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαπράξουν αυτοκτονία σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους συνομήλικους τους. Αυτό συνιστά μια σημαντική κρίση της δημόσιας υγείας. Τα προγράμματα πρόληψης τείνουν να επικεντρώνονται στην αυτοκτονία μεταξύ των εφήβων αλλά το ποσοστό των αυτοκτονιών μεταξύ των μεσήλικων Αμερικανών έφτασε το υψηλότερο ποσοστό του τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι πληθυσμιακές μελέτες της αυτοκτονίας στην κοινότητα των ΛΟΑΤ είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Στην έρευνα της αυτοκτονία,η μέση ηλικία παραβλέπεται ενώ οι ώριμοι ομοφυλόφιλοι άνδρες μοιάζουν με αόρατους. Η πιθανότητα ότι η σεξουαλική σύγχυση και η εσωτερική σύγκρουση για την σεξουαλική ταυτότητα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αυτοκτονία ΛΟΑΤ ανθρώπων της μέσης ηλικίας είναι κάτι που σπάνια λαμβάνεται υπόψιν. Ακόμα και μέσα στην gay κοινότητα, το θέμα της αυτοκτονίας των ομοφυλόφιλων είναι ταμπού λόγω του φόβου ότι εάν ξεκινήσει μια συζήτηση για την αυτοκτονία αυτή θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ιδέας ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια μορφή παθολογίας. Πολλές απότις αυτοκτονίες στην gay κοινότητα – ανεξαρτήτως ηλικίας – προκύπτουν ενώ το άτομο σκέφτεται το ενδεχόμενο την δημόσια αποκάλυψη του σεξουαλικού του προσανατολισμού και θεμάτων που αφορούν την ταυτότητα φύλου.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας δεν μπορούν να προβλέψουν ποιος θα αυτοκτονήσει αλλά υπάρχουν καθιερωμένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των κινδύνων. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν το είναι κανείς άνδρας,να νιώθει θλίψη και μοναξιά, να κάνει κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ. Οι παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία που μπορεί να είναι υψηλότεροι σε ομοφυλόφιλους άνδρες περιλαμβάνουν :

• Κατάθλιψη και άγχος • Ιστορικό στην κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ

• Αδυναμία ή αποτυχία να ανταποκριθεί σε προσδοκίες

• Αισθήματα απελπισίας και απομόνωσης

• Έλλειψη κοινωνικής και πνευματικής υποστήριξης

• Απροθυμία για να αναζητήσει θεραπεία

Άλυτα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας αυξάνουν το άγχος,τη μοναξιά και την απομόνωση και δημιουργούν τον φόβο ότι η ζωή δεν θα κυλήσει τελικά έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει. Ελάχιστα υποστηρικτικά δίκτυα υπάρχουν διαθέσιμα για την ΛΟΑΤ κοινότητα στη μέση ηλικία. Οι ώριμοι άνδρες συνήθως δεν μπορούν να έχουν τους γονείς τους ως πηγή υποστήριξης καιτα πρώτα σημάδια ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επιταχύνουν τους φόβους σχετικά με την γήρανση τους. Εξαιτίας του φόβου του για την έκθεση του μυστικού του, ο ώριμος ομοφυλόφιλος άνδρας αντιστέκεται στην αναζήτηση βοήθειας.

Ζούμε την ώριμη ηλικία μας με τον ίδιο περίπου τρόπο που έχουμε ζήσει και τα νιάτα μας. Πρωταρχικές εμπειρίες της ζωής όπως η εκπαίδευση, τα επαγγέλματα και η κοινωνική τάξη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τα χρόνια της ωριμότητας και της γήρανσης. Όλοι προτιμάμε να είμαστε μέρος μια κοινότητας που μας αποδέχεται και μας υποστηρίζει αλλά για κάποιους η απομόνωση το κάνει πιο δύσκολο. Όσοι είναι απομονωμένοι έχουν έως και 65% περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι ώριμοι ομοφυλόφιλοι άνδρες φοβούνται την απόρριψη από την ετεροφυλόφιλη κοινότητα στην οποία ανήκαν και ίσως να μην αισθάνονται ακόμα ευπρόσδεκτοι στην ομοφυλοφιλική κοινότητα που έχουν βιώσει μόνο με πολύ περιορισμένους τρόπους.

Όταν κάποιος είναι μέρος μιας στιγματισμένης μειονότητας,το να βρίσκεται με άλλους ανθρώπους που τον συμπαθούν έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση του. Το να γίνει μέρος μιας κοινότητας που δεν χρειάζεται πάντα να λογοκρίνεται ή να αλλάζει την συμπεριφορά του είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό. Δημιουργεί το συναίσθημα ότι τελικά κάποιος επιστρέφει σπίτι του. Μέσα σε ένα δίκτυο φίλων και “οικογένειας κατ’επιλογήν”, ο σεξουαλικός προσανατολισμός των συντρόφων τους είναι λιγότερο σημαντικός για τα ομοφυλόφιλα μέλη του σε σχέση με την ελευθερία τους να είναι ανοικτοί σχετικά με αυτόν. Αλλά η ΛΟΑΤ κοινότητα δεν θα αναζητήσει έναν ώριμο άνδρα που θα επιλέξει να γνωστοποιήσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Το να βρει την κοινότητα είναι κάτι το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να κάνει.

Η απόκρυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού απαιτεί προσπάθεια, επαγρύπνηση και αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς. Αν και οι ώριμοι ομοφυλόφιλοι άνδρες επιθυμούν να ανακαλύψουν το μυστικό τους, η ανάγκη να κάνουν θετική εντύπωση στους άλλους τους αφήνουν τυφλούς απέναντι στην ανακούφιση που έρχεται με την αποκάλυψη του μυστικού τους. Η απόκρυψη ενός μυστικού ζωής είναι επώδυνη αλλά όπως το να σπάει ένα απόστημα, οι ομοφυλόφιλοι λαχταρούν καιρό για την ανακούφιση.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Δήμητρα Στεφάτου

Ιανουάριος 2013

Πηγή: www.psychcentral.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *