Υπερήφανοι “τρελλοί”

Υπερήφανοι “τρελλοί”

Εδώ και χρόνια υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που προσπαθούν να απο-στιγματίσουν την ψυχική ασθένεια, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ρεύμα απο ανθρώπους που πάσχουν απο κάποια νευρολογική διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο κάτω απο την ταμπέλα ‘’ Mad Pride’’.

Πολλές απο τις δραστηριότητες του κινήματος επικεντρώνονται γύρω απο το να διασκεδάζουν και να βγάζουν άτομα με με βαριές διαταραχές απο το σπίτι στον έξω κόσμο. Το περασμένο Οκτώβρη πρότειναν σε περαστικούς να κάνουν ένα τεστ που είχαν φτιάξει οι ίδιοι, το Normality Testing Machine, καθώς και να συμμετέχουν σε “τρελές” δραστηριότητες όπως να χορεύουν, να παίζουν αόρατες κιθάρες ή να μιλάνε σε ανύπαρκτα τηλέφωνα.

Πολλοί άνθρωποι απο το κίνημα δεν περιορίζονται στο να “γιορτάζουν” τη διαφορετικότητά τους αλλά κάνουν και δηλώσεις όπως αυτές βιβλίων η κινηματογραφικών ταινιών όπως η ‘’Φωλιά του κούκου’’ ή το ‘’King of hearts»’’, πως τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή,μπορεί να είναι πιο υγιείς και σοφότεροι απο αυτούς που προσπαθούν να τους κρατούν κλειδωμένους ή απο αυτούς τους “κανονικούς” που κάνουν πολέμους.

Στην ιστοσελίδα του Institute for the Study of the Neurologicallly Typical (www.isnt.autistics.org), μπορεί κανείς να μάθει για το Νευροτυπικό Σύνδρομο (Neurotypical Syndrome) όπως οι ίδιοι το έχουν ονομάσει και το αναφέρουν ως , μια πολύ κοινή διαταραχή που συναντάται στους 9625 απο τους 10000 ανθρώπους. Το δικό τους εγχειρίδιο ,το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Κανονικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Normal Disorders, DSMND) μέσα στην ιστοσελίδα, περιγράφει το σύνδρομο ως “μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται απο ανησυχία για κοινωνικά θέματα,ψευδαίσθηση υπεροχής και εμμονή με τη κοινωνική συμμόρφωση.”¨Όπως σημειώνουν,δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια γνωστή ψυχοθεραπεία για το σύνδρομο αυτό,, αν και πολλοί μαθαίνουν να το αντισταθμίζουν και να ζουν με αυτό τον τρόπο. Ειναι πιθανό να είμαστε και εμείς μέσα στο νοσούντα πληθυσμό πράγμα που μπορούμε να εξακριβώσουμε κάνοντας το τεστ που υπάρχει στην ιστοσελίδα.

Το εγχειρίδιο κανονικών διαταραχών (DSMND) ειναι μια συλλογή “διαταραχών” που περιγράφοντα από αυτιστικά άτομαι με όρους του γνωστού διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών (DSM), σαν μια προσπάθεια ενάντια σε αυτούς που τους περιθωριοποιούν και τους περιγράφουν με μειωτικούς όρους μεταμφιεσμένους ως επιστημονική ορολογία. Εξάλλου, αν οι αυτιστικοί έχουν επίπεδο συναίσθημα και λίγες κοινωνικές δεξιότητες, μήπως οι “κανονικοί” άνθρωποι δεν έχουν ευμετάβλητα συναισθήματα και αδυναμία να μένουν μόνοι;

Cooper, G., (2008). Do antidepressants blunt love? Psychotherapy networker, volume 36 (no. 6), page 19. dni

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *