Κρίση, ένα σκληρό ναρκωτικό

Κρίση, ένα σκληρό ναρκωτικό

Όλο και περισσότεροι σε Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκουν αρνητική διέξοδο στα ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές και οικονομικές δυσκολίες

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΚΕΘΕΑ, η οικονομική κρίση το 2010 πολλαπλασίασε τα ποσοστά υποτροπής στη χρήση, η οποία λειτουργεί στους εξαρτημένους ως μηχανισμός «αντιμετώπισης» των προσωπικών και οικονομικών δυσκολιών. Παράλληλα, οι τοξικομανείς πλέον στρέφονται σε πιο φτηνούς οικονομικά -αλλά πολύ πιο επικίνδυνους- τρόπους χρήσης των ουσιών.
Κατά το προηγούμενο έτος σημειώθηκε στον «πληθυσμό» των εξαρτημένων μείωση του κινήτρου για ένταξη και παραμονή σε θεραπεία λόγω απουσίας θετικής προοπτικής και ενίσχυσης της παθητικότητας. Επίσης, το κίνητρο για θεραπεία έχει μειωθεί εξαιτίας της αύξησης των δυσκολιών κατά την κοινωνική επανένταξη.

Ο λόγος είναι επειδή οι απεξαρτημένοι που αναζητούν δουλειά γίνονται πιο εύκολος στόχος στην αγορά εργασίας, βλέπουν συχνά τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, ενώ έχει αποδειχτεί ότι εξασφαλίζουν δυσκολότερα (από άλλους εργαζομένους) αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και απολαβές.

Η θλιβερή εικόνα για τον πληθυσμό των εξαρτημένων στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο έτος χαρακτηρίζεται από: ανέργους σε ποσοστό 61,3%, αστέγους (7,5% ), υποσιτιζόμενους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με αυτοκτονική συμπεριφορά, επιβαρυμένη ψυχική υγεία αλλά και σωματική, αφού το 35,6 έως 64% πάσχει από ηπατίτιδα C. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 84% είναι χρήστες ηρωίνης.

Με σκαιά «χρώματα», όμως, περιγράφτηκε η κατάσταση και στην Ευρώπη για το 2010 αφού: οι εξαρτημένοι παρουσίασαν αυτοκτονική συμπεριφορά 10 φορές περισσότερη από τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, εμφάνισαν αυξημένη κατάθλιψη και σημαντική εμπλοκή στην παραβατικότητα και στις φυλακίσεις.

Επιπροσθέτως, είναι πολυχρήστες (στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν ενδοφλέβιες ενέσεις). Το 40% είναι προσβεβλημένοι με ηπατίτιδα C, ενώ ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 5% πάσχει από AIDS.

Η όλη κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο για τους εξαρτημένους στη χώρα μας από τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στους θεραπευτικούς οργανισμούς.

Οπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους οργανισμών θεραπείας, «την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται, οι φορείς υφίστανται περικοπές στον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και μείωση προσωπικού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Στην ημερίδα του ΚΕΘΕΑ τονίστηκε ότι η «στρατηγική σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας» για τους εξαρτημένους θα πρέπει να βασιστεί «στη διασύνδεση των φορέων», με στόχο «την αναδιοργάνωση και την ανταπόκριση έναντι των νέων αναγκών».

ΕΠΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ
Οι δυσκολίες επανένταξης

Ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, απέδωσε τις δυσκολίες της επανένταξης των εξαρτημένων στους εξής παράγοντες:

  • Στο επίπεδο διαβίωσης.
  • Στην ενίσχυση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.
  • Στους ενισχυμένους στρεσογόνους παράγοντες.
  • Στις δυσκολίες εξεύρεσης στέγης.
  • Στο μειωμένο εισόδημα.
  • Στις δυσκολίες για ένταξη στην αγορά εργασίας και στους δυσμενέστερους όρους που επικρατούν σ” αυτήν.
  • Στον αυξημένο κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ (31/01/11)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedInShare on TumblrShare on StumbleUponShare on Reddit

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>