Μήπως κακοποιείστε συναισθηματικά;

Μήπως κακοποιείστε συναισθηματικά;

Έχοντας, καλώς, ρίξει όλα τα φώτα στην φυσική σωματική κακοποίηση και βία, χρειάζεται να ρίξουμε λίγο φως στην συναισθηματική κακοποίηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα ίδια αποτελέσματα.

Είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να εκλογικεύσει την συναισθηματική κακοποίηση, ειδικά αν την συγκρίνει με την σωματική. Αυτό πολύ εύκολα μπορεί να μειώσει την “θυματοποίηση” αυτού που την υφίσταται.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια σημεία που μπορεί να δείχνουν πως ίσως κακοποιείστε συναισθηματικά.

  1. Υπάρχει έλλειψη αμοιβαιότητας στην σχέση σας.
    Νιώθεις πως συνέχεια δίνεις και εκείνοι συνέχεια παίρνουν. Και δεν το κάνεις μόνο γιατί θέλεις να τους κάνεις να νιώθουν καλά, αλλά γιατί προσπαθείς να αποφύγεις να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα.
  2. Αυτό συμβαίνει γιατί ο/η σύντροφός σου έχει την τάση να κάνει τα πάντα δικό σου λάθος.
    Δεν μπορείς να έχεις υποστήριξη ακόμα και στα πιο κοινά και απλά θέματα που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την σχέση σας, γιατί νιώθεις πως εκείνος/εκείνη ψάχνει έναν τρόπο να σου ρίξει το φταίξιμο.
  3. Η αυτοεκτίμησή σου συστηματικά υπονομεύεται, καταστρέφεται.
    Αν κριτικάρεις τον εαυτό σου συνεχώς πιθανόν είναι πρόθεση του κακοποιητή. Αν αμφιβάλεις για εσένα, τότε βάζεις όλη την πίστη και εμπιστοσύνη στον κακοποιητή, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την δυναμική του εξουσιασμού.
    Αν συνειδητοποιήσεις πως αμφιβάλλεις τον εαυτό σου, απευθύνσου σε κάποιον/κάποια που εμπιστεύεσαι εκτός της σχέσης και ζήτα την γνώμη του/της. Μάθε αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές από τότε που είσαι στην σχέση αυτήν. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, σκέψου γιατί.
  4. Πιθανόν σε έχει απομονώσει.
    Έχει καταφέρει να θεωρείς τους άλλους ανθρώπους της ζωής σου αναξιόπιστους. Αυτό επίσης διατηρεί την δυναμική της εξουσίας και δύναμης που σου ασκεί, και την στρέφει υπέρ του /της. Αυτό ίσως ενισχύει και την οικονομική εξάρτηση σου, δίνοντας του/της άλλον έναν τρόπο να σε ελέγχει.
    Μπορεί να μην θέλεις να πλησιάσεις άλλους γιατί μπορεί να ντρέπεσαι για αυτά που θα λένε για την σχέση σου. Αυτή είναι μία από της ισχυρότερες ενδείξεις πως κακοποιείσαι: Έχεις αρχίσει να κρατάς μυστικά από τους άλλους και ίσως από τον εαυτό σου.
  5. Μειώνεις και υποβαθμίζεις τα περιστατικά και τους τρόπους που σε κάνει να νιώθεις.
    Όταν ο/η σύντροφος σου λέει κάτι υποτιμητικό, όταν κάνει κάτι ελεγκτικό, υπονομευτικό, εξουσιαστικό, εξευτελιστικό εσύ φτιάχνεις δικαιολογίες. Το κάνεις δικό σου λάθος. Λες πως αυτός/αυτή είναι έχουν δίκιο και πως χρειάζεται να διορθώσεις τα πράγματα. Γιατί αν το κάνεις, δεν θα είχε κάτι να να παραπονεθεί.
    Ή λες στον εαυτό σου πως τα παίρνεις όλα στραβά ή όλα πολύ σοβαρά. Πως υπερβάλεις και πως δεν κάνει και τίποτα ακραίο, δεν σε χτυπάει κιόλας.

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι εξίσου καταστροφική όπως και η σωματική. Σε διαλύει, σε ντροπιάζει, σε απομονώνει και σε μπερδεύει. Ίσως είναι η στιγμή να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να αφήσεις άλλους ανθρώπους να μάθουν τι συμβαίνει. Μετά μπορείς να ξεκινήσεις να βρεις πιο είναι το επόμενο βήμα που σου ταιριάζει. Να βρεις κάποιον/κάποια θεραπευτή, να έρθεις σε αντιπαράθεση με τον/την σύντροφό σου ή να κάνεις πλάνα για να φύγεις από την σχέση. Υπάρχουν διάφοροι φορείς που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *