Ο ύπνος και η σπουδαιότητα του

Ο ύπνος και η σπουδαιότητα του

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά και πολλοί υποφέρουν από την έλλειψη ύπνου. Οι περισσότεροι από αυτούς με αυτά τα προβλήματα παραμένουν χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία. Επιπλέον, περισσότερο από το 40 τοις εκατό των ενηλίκων βιώνουν αρκετά σοβαρή υπνηλία, ώστε να παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητές τους τουλάχιστον μερικές ημέρες κάθε μήνα. Επιπλέον, το 69 τοις εκατό των παιδιών αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα προβλήματα ύπνου λίγες ή περισσότερες νύχτες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας (NFS 1999-2004).

Σύμφωνα με ειδικούς, ευερεθιστότητα, κατήφεια και άρση αναστολών είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια που βιώνει ένα άτομο από την έλλειψη ύπνου. Αν το άτομο δεν κοιμηθεί μετά τις αρχικές ενδείξεις, μπορεί να αρχίσει να βιώνει απάθεια, επιβράδυνση στην ομιλία και ισοπέδωση συναισθηματικών αντιδράσεων, διαταραχές της μνήμης , ανικανότητα για επεξεργασία νέων ερεθισμάτων και για multitasking. Μέχρι να αποκοιμηθεί, αυτός ή αυτή θα πέφτει σε πολύ μικρούς ύπνους (5-10 δευτερόλεπτα) που προκαλούν κενά στην προσοχή κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων όπως οδήγηση ή ανάγνωση και στη συνέχεια, μπορεί να έχει υπνικές παραισθήσεις και έναρξη του ύπνου REM.

Οι ατομικές ανάγκες ύπνου του καθενός διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες που βρίσκονται σε εγρήγορση για 16 ώρες, χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες ύπνου το βράδυ. Ωστόσο, μερικά άτομα είναι σε θέση να λειτουργούν χωρίς υπνηλία μετά από μόλις έξι ώρες ύπνου. Άλλοι δεν μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο αν δεν κοιμούνταν δέκα ώρες. Σε αντίθεση με την κοινό μύθο, η ανάγκη για ύπνο δεν μειώνεται με την ηλικία, αλλά μειώνεται η ικανότητα να κοιμηθεί κάποιος συνεχόμενα για έξι έως οκτώ ώρες.

Ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες που μελετούν τις αιτίες των διαταραχών του ύπνου έχουν δείξει ότι τέτοια προβλήματα μπορούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέεται με ανωμαλίες στα ακόλουθα συστήματα:

Φυσιολογικά συστήματα

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα
Καρδιαγγειακό σύστημα
Μεταβολικές λειτουργίες
ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπλέον, ανθυγιεινές συνθήκες, διαταραχές και ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένων:

Παθολογική υπνηλία, αϋπνία και ατυχήματα
Υπέρταση και αυξημένοι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι
Διαταραχές του συναισθήματος (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή)
Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης
Αλκοόλ κατάχρηση ουσιών

Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για στέρηση ύπνου όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, οι γιατροί, οι οδηγοί φορτηγών, οι γονείς και οι έφηβοι.

Το άγχος είναι η νούμερο ένα αιτία των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών ύπνου. Παράγοντες που συμβάλουν στην έναρξη δυσκολιών στον ύπνο, περιλαμβάνουν πιέσεις στο σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον, προβλήματα στην οικογένεια ή τον γάμο, μια σοβαρή ασθένεια ή ένας θάνατος στην οικογένεια. Συνήθως το πρόβλημα ύπνου εξαφανίζεται όταν η αγχωτική κατάσταση περνάει. Ωστόσο, εάν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία δεν διαχειριστούνε σωστά από την αρχή, μπορεί να παραμείνουν πολύ καιρό αφού έχει περάσει το αρχικό άγχος

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ ή ποτών που περιέχουν καφεΐνη το απόγευμα ή το βράδυ, η άσκηση πριν την ώρα του ύπνου, ένα ασταθές χρονοδιάγραμμα ύπνου, και η έντονη διανοητική δραστηριότητα αμέσως πριν ή κατά την διάρκεια της ώρας του μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο.

Η εργασία σε βάρδιες μπορεί επίσης να διαταράξει την λειτουργία του ύπνου, καθώς οι λειτουργίες του οργανισμού και οι βιολογικοί ρυθμοί, αποσυντονίζονται και πι έχουν τον οργανισμό να κοιμηθεί ενώ πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε ταξίδια ειδικά σε διάφορες ζώνες ώρας, όπου διαταράσσονται οι βιολογικοί ή “κιρκαδικοί” ρυθμοί.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ένα δωμάτιο με πάρα πολύ ζέστη ή κρύο, πάρα πολύ θόρυβο ή πολύ φως και οι συχνές διακοπές, μπορούν να γίνουν εμπόδιο για τον υγιή ύπνο. Άλλες επιρροές που χρειάζονται προσοχή είναι η άνεση και το μέγεθος του κρεβατιού και οι συνήθειες του συντρόφου στον ύπνου.

Έχοντας ένα 24/7 τρόπο ζωής μπορεί επίσης να διακόψει τις τακτικές συνήθειες ύπνου. Οι εργασιακές ανάγκες και απαιτήσεις, η διαδεδομένη χρήση των ασταμάτητα αυτοματοποιημένων συστημάτων επικοινωνίας και η αύξηση στην εργασία με βάρδιες κάνει για τον ύπνο σε τακτά διαστήματα δύσκολο.

Μια σειρά από σωματικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά κάποιου να κοιμηθεί ή/και να παραμείνει κοιμισμένος. Για παράδειγμα, η αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που προκαλούν πόνο, οσφυαλγία, ή δυσφορία μπορεί να κάνουν δύσκολο τον ύπνο.

Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν μία συσχέτιση μεταξύ των δυσκολιών στον ύπνο με σχετικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Για τις γυναίκες, η εγκυμοσύνη και οι ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή την εμμηνόπαυση, και τις συνοδευτικές εξάψεις της, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο.

Τέλος, ορισμένα φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά, τα στεροειδή και ορισμένα φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, το άσθμα, ή η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν, ως παρενέργεια, δυσκολίες στον ύπνο.

Είναι μια καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό ή κάποιο φορέα παροχής ψυχικής υγείας για οποιοδήποτε πρόβλημα ύπνου που επαναλαμβάνεται ή επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το DSM IV, ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές έχουν την κόπωση ως κύριο σύμπτωμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, την ελάσσονα κατάθλιψη, την δυσθυμία, την αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή και τη διπολική διαταραχή.

Οι εφιάλτες είναι όνειρα με ζωντανό και ενοχλητικό περιεχόμενο. Είναι συχνοί σε παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οπού συνήθως οδηγούν στην άμεση αφύπνιση και την καλή ανάμνηση του περιεχομένου τους.
Οι νυχτερινοί τρόμοι συχνά περιγράφονται ως ακραίοι εφιάλτες. Όπως και οι εφιάλτες, τις περισσότερες φορές συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία, και τυπικά λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της μη-REM (NREM) φάσης του ύπνου. Τα χαρακτηριστικά του τρόμου του ύπνου περιλαμβάνουν διέγερση, ταραχή, μεγεθυμένες κόρες τους ματιού, εφίδρωση και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το παιδί φαίνεται τρομοκρατημένο, ουρλιάζει και συνήθως είναι απαρηγόρητο για αρκετά λεπτά, μετά τα οποία χαλαρώνει και επιστρέφει για ύπνο. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνήθως λαμβάνουν χώρα νωρίς το βράδυ και μπορεί να συνδυαστούν με την υπνοβασία. Το παιδί συνήθως δεν θυμάται ή να έχει μόνο μια αόριστη μνήμη των τρομακτικών γεγονότων.

Διαφορές έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου έχει αρνητική επίδραση στην λήψη αποφάσεων καθώς και ευθύνεται για διάφορα ατυχήματα, ειδικά αυτοκινητιστικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ύπνου, ο βραδινός ύπνος χωρίζεται σε πέντε συνεχώς εναλλασσόμενα στάδια, που ορίζονται από τους τύπους των εγκεφαλικών κυμάτων που αντανακλούν είτε ελαφρύτερο ή βαθύτερο ύπνο. Προς το πρωί, υπάρχει μια αύξηση της φάσης του ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών ή REM, όπου οι μύες είναι χαλαροί, υπάρχουν όνειρα και πρόσφατες μνήμες ενσωματώνονται στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί λένε ότι η επαναλαμβανόμενη αναβολή του ξυπνήματος, δεν βοηθάει στο να είναι κανείς ξεκούραστος, καθώς αναταράσσει τους τύπους των εγκεφαλικών κυμάτων, διαταράσσοντας την εγκεφαλική λειτουργιά .
Σύμφωνα με τους κορυφαίους ερευνητές του ύπνου, υπάρχουν κάποιες τεχνικές για την καταπολέμηση των κοινών προβλημάτων ύπνου:

  • Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου
  • Μην πίνετε ή τρώτε καφεΐνη τέσσερις έως έξι ώρες πριν την ώρα του ύπνου, και ελαχιστοποιείστε την ημερήσια χρήση
  • Μην καπνίζετε, ειδικά κοντά τον ύπνο ή αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα
    Αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο
  • Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά
  • Ελαχιστοποιήστε τον θόρυβο, το φως και την υπερβολική ζέστη ή το κρύο στον χώρο που κοιμάστε
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ
  • Προσπαθήστε να ξυπνάτε χωρίς ξυπνητήρι
  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε νωρίτερα στο κρεβάτι κάθε βράδυ για ορισμένο χρονικό διάστημα καθώς αυτό θα εξασφαλίσει ότι κοιμάστε αρκετά

 

 

 

Πηγές
http://www.apa.org/topics/sleep/why.aspx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *