Ενδο-οικογενειακή βία: Μια μάχη εξουσίας με χρόνιες συνέπειες

Ενδο-οικογενειακή βία: Μια μάχη εξουσίας με χρόνιες συνέπειες

Η ενδο-οικογενειακή βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές – σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, βιασμός, συναισθηματική κακοποίηση, εκφοβισμός, οικονομική αποστέρηση, απειλή βίας.

Οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία ο ένας σύντροφος ασκεί επαναλαμβανόμενα εξουσία στον άλλο μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ενδο-οικογενειακή κακοποίηση. Το Αμερικάνικο Γραφείο για την βία εναντίον των γυναικών ορίζει την ενδο-οικογενειακή βία ως : « ένα μοτίβο κακοποιητικής συμπεριφοράς σε οποιαδήποτε σχέση, το οποίο χρησιμοποιείται από την μια πλευρά προκειμένου να κερδίσει ή να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στο οικείο του πρόσωπο».

Η ενδο-οικογενειακή βία προσδίδει στον θύτη μια θέση εξουσίας η οποία του επιτρέπει να βασανίζει το άτομο στην σχέση που έχει την μικρότερη εξουσία. Σε μια σχέση άνδρα-γυναίκας, το θύμα είναι τις περισσότερες φορές η γυναίκα, αλλά, αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι κατηγορίες ανθρώπων ( άνδρας, γυναίκα, ομοφυλόφιλος/η ,ετεροφυλόφιλος/η ) μπορούν να κακοποιήσουν ή να κακοποιηθούν.

Ανεξάρτητα από το φύλο τους, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κακοποίηση ως παιδιά, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κακοποιητική συμπεριφορά ως ενήλικες. Ο κύκλος της κακοποίησης του Lenore Walker εξηγεί πως προκύπτει το μοτίβο της κακοποιητικής συμπεριφοράς :

  1. Ένα αρχικό κακοποιητικό συμβάν λαμβάνει χώρα ( μπορεί να είναι σεξουαλικό, σωματικό ή συναισθηματικό).
  2. Δημιουργείται ένταση, με τον θύτη να προσπαθεί να καταπνίξει την επιθετική του τάση και το θύμα να προσπαθεί να διατηρήσει την ηρεμία στη σχέση μέχρι που τελικά ένα ακόμα κακοποιητικό περιστατικό συμβαίνει.
  3. Συμφιλίωση: ο θύτης απολογείται, συχνά υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει κάτι αντίστοιχο ή αντίθετα κατηγορεί το θύμα «ότι πήγαινε γυρεύοντας» ή « ότι μεγαλοποιεί τις καταστάσεις».
  4. Ηρεμία: και οι δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβει τίποτα και κάνουν ότι μπορούν για να αγνοήσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ο κύκλος μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς με το θύμα όσο και τον θύτη να παίζουν έναν συγκεκριμένο και προβλεπόμενο ρόλο. Στο τέλος, τα στάδια της συμφιλίωσης και της ηρεμίας γίνονται όλο και μικρότερα, ενώ αυξάνονται τα στάδια της κακοποίησης. Μετά από μια περίοδο ενδο-οικογενειακής βίας δεν είναι ασυνήθιστο το θύμα της κακοποίησης να αναπτύσσει τα συμπτώματα της Διαταραχής Μετατραυματικού Σοκ. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή τη διαταραχή είναι πιο επιρρεπείς προς τη βία. Με τον τρόπο αυτό, ο κύκλος της βίας επαναλαμβάνεται και στις επόμενες γενιές και είναι δύσκολο να σπάσει.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Στεφάτου Δήμητρα

Φεβρουάριος 2012

Πηγή: www.psychologytoday.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *