Κατάθλιψη και αυτοτραυματισμός

Κατάθλιψη και αυτοτραυματισμός

Ο αυτοτραυματισμός είναι μια σκόπιμη, μη αυτοκτονική συμπεριφορά που προκαλεί σωματική βλάβη με στόχο να ανακουφίσει μια συναισθηματική σύγκρουση. Ο αυτοτραυματισμός προκαλεί ένα παράδοξο αποτέλεσμα. Ο πόνος που προκαλείται οδηγεί, σωματικά, σε μια έκρηξη παραγωγής ενδορφίνης η οποία ανακουφίζει τον άνθρωπο που αυτοτραυματίζεται από τον βαθύ συναισθηματικό του πόνο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο αυτοτραυματισμός δεν συμπεριλαμβάνει μια συνειδητή πρόθεση του ατόμου για αυτοκτονία. Ο αυτοτραυματισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως : κοψίματα, καψίματα, μώλωπες, τρυπήματα.

Με πιο απλά λόγια, ο αυτοτραυματισμός είναι μια σωματική λύση σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα. Γενικά είναι μια σκόπιμη, μη φανερή συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται. Τα άτομα που αυτοτραυματίζονται δεν επιζητούν φανερά την προσοχή των άλλων και ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μια χειριστική συμπεριφορά. Σπάνια, οι άνθρωποι που αυτοτραυματίζονται αφήνουν τους άλλους να γνωρίζουν για την ιδιαίτερη αυτή συμπεριφορά τους και συνήθως προσπαθούν να κρύψουν τα τραύματά τους με ρούχα, επιδέσμους και κοσμήματα.

Συμβολικά, ο αυτοτραυματισμός θα μπορούσε να ειδωθεί σαν έναν τρόπο επικοινωνίας για όλα αυτά που το άτομο δεν μπορεί να εκφράσει με λέξεις. Με τον αυτοτραυματισμό το δέρμα γίνεται ο καμβάς και το κάψιμο ή το κόψιμο η μπογιά που ζωγραφίζει την εικόνα. Μια εικόνα που αποτελεί την έκφραση όλου του πόνου που οι άνθρωποι του προσπαθούν να κρύψουν.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που αυτοτραυματίζονται συνήθως προσπαθούν να :

  • Αποσπάσουν τον εαυτό τους από τον ψυχικό τους πόνο.
  • Να σταματήσουν την αίσθηση του ψυχολογικού μουδιάσματος.
  • Να αντισταθμίσουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
  • Να ελέγξουν συναισθήματα αδυναμίας ή αβοηθησίας.
  • Να ηρεμήσουν δυσβάσταχτα ή ανεξέλεγκτα συναισθήματα.
  • Να διατηρήσουν τον έλεγχο σε χαοτικές καταστάσεις.
  • Να αυτοτιμωρηθούν ή να αυτοντροπιαστούν.
  • Να εκφράσουν αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια.
  • Να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Στεφάτου Δήμητρα

Φεβρουάριος 2012

Πηγή: www.psychologytoday.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *