Ένας στους δέκα μαθητές θύμα ενδοσχολικής βίας

Ένας στους δέκα μαθητές θύμα ενδοσχολικής βίας

Σκληρή είναι η καθημερινότητα των Ελληνόπουλων: το 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο τους, κυρίως στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου. Μάλιστα, οι θύτες μηχανεύονται νέους τρόπους να παρενοχλούν τους συμμαθητές τους, μέσω κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (όπως ειναι το Facebook).

Και από ό,τι φαίνεται απο τα ίδια στοιχεία δεν είναι λίγοι οι ανήλικοι που συνηθίζουν να «βασανίζουν» σωματικά ή συναισθηματικά τους συμμαθητές τους: οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.

Τα παραπάνω τόνισαν οι ειδικοί της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Τσιάντης «τα παιδιά – θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας και φοβίες. Επίσης, συχνά εκδηλώνουν άρνηση να συμμετάσχουν στη σχολική καθημερινότητα (σχολική άρνηση), μαθησιακές δυσκολίες και σχολική αποτυχία».

Παράλληλα, το άγχος που βιώνουν τα παιδιά, εκφράζεται συχνά και σωματικά: πονοκέφαλοι, πόνοι στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση (επιστροφή σε νηπιακές συμπεριφορές) και κατάθλιψη είναι μόνον μερικά απο τα σωματικά «συμπτώματα» της σχολικής βίας. Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τα θύματα εκδηλώνουν και αυτοκτονικές τάσεις.

Αυτός ειναι και ο λόγος που εφιστούν την προσοχή των γονέων, ώστε εάν διαπιστώσουν τυχόν διαφορές στην συμπεριφορά των παιδιών τους να απευθυνθούν σε ειδικό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *