Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας

Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, όπως δείχνουν δύο νέες μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Νeurology».

Η πρώτη μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και περιελάμβανε 949 ηλικιωμένα άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν επί 17 έτη και ορισμένα από αυτά έπασχαν από κατάθλιψη. Στο τέλος της μελέτης 164 άτομα παρουσίασαν άνοια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, άνοια παρουσίασε το 22% των ατόμων με κατάθλιψη και το 17% των ατόμων που δεν ήταν καταθλιπτικά.

Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη που βασίστηκε σε παρακολούθηση 1.239 αμερικανών ενηλίκων, όσο περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης παρουσίαζε ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος άνοιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια στη ζωή ενός ατόμου σχεδόν διπλασίαζαν τον κίνδυνο άνοιας. Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι κατάθλιψη και άνοια συχνά συνυπάρχουν σε ασθενείς, ωστόσο δεν είχε αποδειχθεί αν η μια νόσος οδηγεί στην άλλη. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν αιτιώδη σχέση. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω μελέτες. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η χημεία του εγκεφάλου του κάθε ανθρώπου όπως και παράγοντες του τρόπου ζωής του, όπως η διατροφή και η κοινωνική συναναστροφή, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση τόσο της κατάθλιψης όσο και της άνοιας.

Σύμφωνα με τη δρα Τζέιν Σαζίνσκι, που ήταν επικεφαλής των ειδικών από τη Μασαχουσέτη, «αν και δεν είναι σαφές ότι η κατάθλιψη προκαλεί άνοια, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιδράσει στον κίνδυνο εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου. Για παράδειγμα, η φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού που εμφανίζεται στα άτομα με κατάθλιψη συμβάλλει πιθανώς στην άνοια. Παράλληλα ορισμένες πρωτεΐνες του εγκεφάλου, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται στα καταθλιπτικά άτομα, ενισχύουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας».

Πηγή: “ΤΟ ΒΗΜΑ” – 7/7/10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *