Πώς μπορώ να υποστηρίξω κάποιον που βιώνει οικιακή ή οικογενειακή βία;

Πώς μπορώ να υποστηρίξω κάποιον που βιώνει οικιακή ή οικογενειακή βία;

Η οικιακή και οικογενειακή βία είναι κοινά – μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν οικιακή ή οικογενειακή βία στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν μερικά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Τι χρειάζεται να παρατηρήσω;

Υπάρχουν συμπεριφορές και σημάδια που είναι κοινά για τους ανθρώπους που βιώνουν οικιακή και οικογενειακή βία.

Οι άνθρωποι που βιώνουν οικιακή ή οικογενειακή βία μπορεί:

  • Να σταματήσουν να βγαίνουν έξω, χωρίς προφανή λόγο ή, όταν ρωτιούνται, λένε ότι δεν τους επιτρέπεται.
  • Εμφανίζονται ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, κουρασμένοι ή δακρυσμένοι χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
  • Εμφανίζονται δειλοί, επιφυλακτικοί, κριτικοί απέναντι στον εαυτό τους  ή νιώθουν πως παρακολουθούνται σύντροφό τους, ή ο σύντροφος τους είναι αγενής ή δυσάρεστος προς αυτούς.
  • Έχουν τραυματισμούς ή έχουν περάσει χρόνο στο νοσοκομείο που σας δημιουργεί υποψίες.
  • Συνεχώς επιχειρηματολογούν ή δικαιολογούν για τις μετακινήσεις ή τα έξοδά τους.
  • Δηλώνουν ότι ακολουθούνται, παρακολουθούνται, καταδιώκονται ή ελέγχονται.

Ρωτώντας

Στο τέλος ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι να ζητήσετε με το άτομο για το τι συμβαίνει.

Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Μέλη της οικογένειας ή κοντινοί φίλοι μπορούν να δοκιμάσουν άμεσες, απλές ερωτήσεις όπως:

  • Είναι όλα εντάξει στο σπίτι;
  • Παρατήρησα αυτές τις μελανιές, σου τις έκανε κάποιος;
  • Ο σύντροφός σας φαίνεται να σε κάνει να φοβάσαι, είναι όλα εντάξει;
  • Είσαι καλά:

Ανοίξτε χώρο για να ακούσετε, και να δώσετε στην/στον φίλο σας ή στον/στην αγαπημένη σας  ευκαιρίες να μιλήσετε προσωπικά, αλλά μην τον/την πιέσετε και μην μην έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του/της. Η πίεση και η αντιπαράθεση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απομόνωση τον/την φίλη ή αγαπημένη σας.

Τι να κάνω

Μιλώντας για την κακοποίηση απαιτεί θάρρος. Πολλά θύματα / επιζώντες φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτά. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος σας λέει ότι κακοποιείται να πάρετε τον φόβο του στα σοβαρά, ακόμη και αν νομίζετε πως ο/η σύντροφος ή η/ο πρώην του είναι γοητευτικός, ευγενικός ή καλός. Οι άνθρωποι που διαπράττουν οικιακή και οικογενειακή βία μπορεί να είναι πολύ καλοί στο να παρουσιάζουν τον εαυτό τους με θετικό τρόπο στους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου της καταχρηστικής συμπεριφοράς τους.

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε το μέλος της οικογένειας ή τον/την φίλη σας:

  • Πάρτε στα σοβαρά τους φόβους τους.
  • Η βία δεν είναι ποτέ εντάξει. Μην κατηγορείτε το πρόσωπο και μην ελαχιστοποιείτε την ευθύνη του θύτη για την κακοποίηση.
  • Υπάρχουν πολλά εμπόδια, πολλές δύσκολες επιλογές και συχνά βάσιμοι φόβοι και ανησυχίες που εμπλέκονται στον να φύγει κάποιος από έναν βίαιο σύντροφο – συμπεριλαμβανομένης μιας κλιμάκωσης της βίας, της έλλειψης στέγης και της οικονομικής ανεπάρκειας – φτώχειας. Το θύμα/επιζών μπορεί να μην είναι έτοιμος/έτοιμη ή μπορεί να μην είναι αρκετά ασφαλής για να φύγει.
  • Να θυμάστε ότι η οικιακή και οικογενειακή βία περιλαμβάνει περισσότερα από τις φυσικές πράξεις κακοποίησης. Οι δράστες στοχεύουν στην αυτοπεποίθηση μέσω υποτιμητικών λέξεων και συναισθηματικής κακοποίησης και προσπαθούν να εξουθενώσουν τα άτομα που κακοποιούν. Αναγνωρίστε τα δυνατά σημεία και την ανθεκτικότητα τους που έχουν κρατήσει τα ίδια και τα παιδιά τους ασφαλή.
  • Βοηθήστε να ταξινομήσετε τις επιλογές για να αποκτήσει ασφάλεια, είτε αφήνοντας ή μένοντας με το θύτη.
  • Βοηθήστε με πρακτικούς τρόπους – με τις μετακινήσεις, με τις συναντήσεις. ραντεβού, με την φύλαξη των παιδιών, ή παρέχοντας μέρος για να ξεφύγουν. Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης της οικιακής και οικογενειακής βίας και βοηθήστε να έρθει το άτομο σε επαφή μαζί τους.
  • Η παρακολούθηση και η βίωση της βίας, έχει επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια. Αν υπάρχουν παιδιά που συμμετέχουν, δώστε τους την αίσθηση της φροντίδας και την υποστήριξή σας και ζητήστε την κατάλληλη βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Θυμηθείτε, η οικιακή και οικογενειακή βία μπορεί να είναι επικίνδυνη και αναζητήστε βοήθεια αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή κάποιος/κάποια φίλη σας ή τα παιδιά τους, κακοποιούνται ή φοβούνται πως θα κακοποιηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *