Πως να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τον θυμό

Πως να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τον θυμό

Το συναίσθημα του θυμού δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι απολύτως φυσιολογικό και υγειές να νιώθουμε θυμωμένοι. Το πρόβλημα δεν είναι το αίσθημα θυμού αλλά το τι κάνουμε με αυτό. Ο θυμός γίνεται πρόβλημα όταν βλάπτει εμάς ή τους άλλους.

Τί είναι θυμός

Πρόκειται για μία συναισθηματική κατάσταση η οποία ποικίλει σε ένταση από ελαφριά ενόχληση σε έντονη οργή. Όπως και τα άλλα συναισθήματα, συνοδεύεται από σωματικές και βιολογικές αλλαγές, όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση των επιπέδων κάποιων ορμονών όπως της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης. Ο θυμός επίσης μπορεί να είναι μια νοητική και σωματική απόκριση σε μία απειλή ή σε μία συναισθηματική βλάβη, ζημιά ή τραύμα.
Ο θυμός μπορεί να προκληθεί από εξωτερικά και εσωτερικά γεγονότα. Μπορεί να θυμώσει κανείς με κάποιο άλλο πρόσωπο ή με κάποιο γεγονός ή για κάτι προσωπικό, εσωτερικό του θέμα. Επιπλέον, αναμνήσεις τραυματικών γεγονότων ή παλιών εξοργιστικών γεγονότων μπορεί να πυροδοτήσουν θυμό.
όπως και με τα περισσότερα συναισθήματα, ο θυμός σπάνια λειτουργεί και δρα μόνος του. Ένας συνδυασμός σωματικών, νοητικών και κοινωνικών παραγόντων αλληλεπιδρούν και μας κάνουν να νιώθουμε με συγκριμένους τρόπους. Για τον άθεα μας είναι διαφορετικό, καθώς τα συναισθήματα μας επηρεάζονται από την συναισθηματική μας κατάσταση, την οπτική μας για τον κόσμο, από αυτά που σημάνουν γύρω μας και των συνθηκών που μας περιβάλλουν.

Πως εκφράζεται ο θυμός

Κατά την διάρκεια της ζωής μας, συνεχώς σταθμίζουμε καταστάσεις και αποφασίζουμε τι νόημα Πιουν για εμάς, π.χ. είναι κάλες ή κακές, ασφαλείς ή επικίνδυνες. Η ερμηνεία που δίνουμε σε κάθε κατάσταση επηρεάζει το πώς νιώθουμε για αυτήν. Αν κινδυνεύουμε τότε θα νιώσουμε φόβο, αν νιώσουμε πως μας παρεξηγούν θα νιώσουμε θυμό. Τα συναισθήματα μας λοιπόν καθορίζουν πως τα αντιδράσουμε σε μία κατάσταση. Μεταφράζουμε τα νοήματα σε συναισθήματα πολύ γρήγορα και στην περίπτωση του θυμού, κάποιες φορές αντιδρούμε με τρόπους που αργότερα μετανιώνουμε.
Η ενστικτώδης αντίδραση του θυμού είναι η επιθετικότητα. Ο θυμός είναι μία φυσική, προσαρμοστική αντίδραση στην απειλή, γεννά έντονα, επιθετικά συναισθήματα και συμπεριφορές, που μας επιτρέπουνε να παλέψουμε και να αμυνθούμε όταν κινδυνεύουμε. Επομένως ένα ποσοστό θυμού είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας.
Από την άλλη μεριά, δεν είναι δυνατόν να εκτονώνουμε σωματικά τον θυμό μας σε όποιον ή σε ότι μας ενοχλήσει. Υπάρχουν νόμοι, κοινωνικοί κανόνες, κοινή λογική που περιορίζουν την έκταση της έκφρασης του θυμού μας.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορους συνειδητούς και ασυνείδητους τρόπους να διαχειρίζονται τον θυμού τους. Οι βασικές τρεις προσεγγίσεις που χρησιμοποιεί κάποιος είναι να τον εκφράσει, να τον καταπιέσει ή να ηρεμίσει. Η έκφραση του θυμού με έναν κατηγορηματικό, αλλά όχι επιθετικό, τρόπο, είναι ο πιο υγιής τρόπος. Για να μπορέσει κάποιος να το κάνει αυτό χρειάζεται να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες του και πως μπορεί να τις ικανοποιήσει χωρίς να βλάψει τους άλλους. Το να είναι κάποιος κατηγορηματικός δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι επιθετικός και απαιτητικός, αλλά να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους.
Ο θυμός μπορεί να καταπιεστεί και μετά να μετατραπεί και να ανακατευθυνθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυμός καταπιέζεται, σταματά η ενασχόληση μαζί του και μεταφέρεται η επικέντρωση σε κάτι θετικό. Ο στόχος είναι να κατασταλεί ή να παύσει ο θυμός και να μετατραπεί σε μία πιο εποικοδομητική συμπεριφορά. Ο κίνδυνος αυτής της προσέγγισης είναι πως αν δεν εξωτερικευτεί ο θυμός μπορεί να στραφεί προς τον εαυτό. Ο εσωτερικευμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, υπερένταση και κατάθλιψη.
Επίσης η μη εκφρασμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει παθολογικούς τρόπους έκφρασής του, όπως παθητικο-επιθετική συμπεριφορά ( να ανταποδίδεται έμμεσα χωρίς άμεση αντιπαράθεση) ή να δημιουργήσει μία προσωπικότητα που δείχνει κυνική και επιθετική. Τα άτομα που συνεχώς υποτιμούν τους άλλους, που κατακρίνουν τα πάντα, που κάνουν κυνικά σχόλια, δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τον θυμό τους εποικοδομητικά.
Τέλος, μπορεί κάποιος να ηρεμεί εσωτερικά, που δεν σημαίνει μόνο πως μπορεί να ελέγξει την εμφανή συμπεριφορά του, αλλά πως μπορεί να ελέγξει και την εσωτερική του απόκριση, δηλαδή να κατεβάσει τους παλμούς της καρδιάς του, να ηρεμήσει και να αφήσει τα συναισθήματα του να καταλαγιάσουν.
Όταν καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δουλέψει, τότε κάποιος ή κάτι πρόκειται να πάθει κακό.

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση του θυμού.

Μπορεί να να νομίζετε πως είναι υγειές να εκτονώνετε τον θυμό σας, ή πως οι άλλοι γύρω σας παρά είναι ευαίσθητοι, ή πως ο θυμός σας είναι δικαιολογημένος ή πως δείχνοντας τον θα κερδίσετε σεβασμό.
Η αλήθεια είναι πως, πιο πιθανόν θα βλάψετε τις σχέσεις σας, θα αποδυναμώσετε την κρίση σας, θα σαμποτάρετε την πορεία σας και θα προκαλέσετε αρνητική εντύπωση στους άλλους.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός επιβαρύνει την υγεία. Η συνεχής λειτουργία σε υψηλά επίπεδα έντασης, στρες και θυμού, κάνει πιο επιρρεπή τον οργανισμό σε καρδιακές διαταραχές, σε διαβήτη, σε υψηλή χοληστερίνη, σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε άπνοια και σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός επιβαρύνει την ψυχική υγεία. Ο χρόνιος θυμός καταναλώνει τεράστια ποσά πνευματικής ενέργειας και θολώνει την σκέψη, κάνοντας δύσκολη την συγκέντρωση, το να βλέπουμε πιο σφαιρικά τα πράγματα και την απόλαυση της ζωής. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ψυχικές διαταραχές όπως χρόνιο στρες και κατάθλιψη.

Ο ανεξέλικτος θυμός βλάπτει την επαγγελματικότητα. Η εποικοδομητική κριτική, οι δημιουργικές διαφορές, οι έντονες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι υγιής και χρήσιμες. Όμως οι εκρήξεις θυμού μπορεί να απομονώσουν από τους συνάδελφους, τους προϊστάμενους, τους πελάτες και να επηρεάσει στον σεβασμό που δείχνουν απέναντί σας. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει μία κακή φήμη που μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους χώρους, δυσκολεύοντας παραπάνω την κατάσταση.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός βλάπτει τις σχέσεις με τους άλλους. Συνήθως ο θυμός που δεν ελέγχεται δημιουργεί έντονες πληγές στους αγαπημένους σας και εμποδίζει τις φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις. Ο χρόνιος, έντονος θυμός δυσκολεύει τους άλλους να σας εμπιστευτούν, να είναι ειλικρινής ή να νιώθουν άνετα, καθώς ποτέ δεν ξέρουν τι μπορεί να σας θυμώσει και πώς θα αντιδράσετε. Τέλος, ο εκρηκτικός θυμός είναι ιδιαίτερα τραυματικός για τα παιδιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε καλύτερα τον θυμό.

1.Να διερευνήσουμε τι υπάρχει κάτω από τον θυμό μας.

Αν ταλαιπωρείστε με εκτός ελέγχου θυμό, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί η ανοχή σας είναι τόσο χαμηλή. Τα προβλήματα θυμού συχνά πηγάζουν από ό, τι έχετε μάθει ως παιδί. Αν έχετε παρακολουθήσει τους άλλους στην οικογένεια κραυγή σας, χτυπούν ο ένας τον άλλο, ή να ρίχνουν πράγματα μεταξύ τους, μπορείτε να σκεφτείτε πώς αυτός είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι πρέπει να εκφράζεται ο θυμός. Επιπλέον, τα τραυματικά γεγονότα και τα υψηλά επίπεδα του στρες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε οργή.

Ο θυμός συχνά είναι μία κάλυψη άλλων συναισθημάτων. Για να καλύπτετε τις ανάγκες σας ικανοποιητικά και να εκφράζετε το θυμό σας με τον κατάλληλο τρόπο, θα πρέπει να είστε σε επαφή με αυτό που πραγματικά αισθάνεστε. Είστε πραγματικά θυμωμένος ή ο θυμός σας συγκαλύπτει άλλα συναισθήματα, όπως αμηχανία, ανασφάλεια, πόνο, ντροπή, ή αδυναμία; Εάν η αντανακλαστική αντίδραση σας σε πολλές περιπτώσεις είναι ο θυμός, είναι πολύ πιθανό ότι ο θυμός σας να καλύπτει τα πραγματικά σας συναισθήματα και ανάγκες. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό, αν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου η έκφραση των συναισθημάτων αποθαρρύνονταν έντονα. Ως ενήλικας, μπορεί να δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε άλλα συναισθήματα εκτός από θυμό.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που ίσως δείχνουν πως ο θυμός σας υποδεικνύει κάτι παραπάνω.

Δυσκολεύεστε να συμβιβαστείτε. Είναι δύσκολο για σας να καταλάβετε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων, και ακόμα πιο δύσκολο να υποχωρήσετε έστω και λίγο; Αν μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου ο θυμός ήταν εκτός ελέγχου, μπορείτε να θυμάστε πώς το θυμωμένο πρόσωπο έκανε ότι ήθελε με το να είναι το δυνατότερο και πιο απαιτητικό. Ίσως ο συμβιβασμός μπορεί να συνδέεται με ένα τρομακτικό αισθήματα αποτυχίας και αδυναμίας.
Έχετε πρόβλημα να εκφράζετε συναισθήματα, εκτός από θυμό. Υπερηφανεύεστε πως είστε σκληρός και έχετε τον έλεγχο και πως δεν εφησυχάζετε ποτέ; Αισθάνεστε ότι συναισθήματα όπως φόβος, ενοχή και ντροπή δεν ισχύουν για εσάς; Ο καθένας έχει αυτά τα συναισθήματα, και αν νομίζετε ότι δεν ισχύει για εσάς, μπορεί να χρησιμοποιείτε το θυμό ως κάλυψη για τέτοιου είδους συναισθήματα.
Αντιλαμβάνεστε τις διαφορετικές γνώμες και απόψεις ως μια προσωπική πρόκληση για εσάς. Πιστεύετε ότι ο τρόπος σας είναι πάντα ο σωστός και θυμώνετε όταν οι άλλοι διαφωνούν; Εάν έχετε μεγάλη ανάγκη να έχετε τον έλεγχο ή αν έχετε ένα εύθραυστο εγώ, μπορεί να ερμηνεύετε τις άλλες οπτικές ως μια πρόκληση προς την εξουσία σας, και όχι απλώς ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

Αν νιώθετε άβολα με πολλά συναισθήματα, αν έχετε αποσυνδεθεί από τον εαυτό σας, ή αν αντιδράτε με οργή σε οτιδήποτε, θα μπορούσε να σας να βρείτε επαφή με τα συναισθήματά σας. Η συναισθηματική επίγνωση είναι το κλειδί για την κατανόηση του εαυτού και την επιτυχία στη ζωή. Χωρίς την ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, θα περιστρέφεστε αναπόφευκτα στην σύγχυση, στην απομόνωση, και στην αυτο-αμφιβολία.

Μερικές δυναμικές του θυμού
Θυμώνουμε περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι και σωματικά εξαντλημένοι.
Είμαστε σπάνια θυμωμένοι για τους λόγους που πιστεύουμε.
Είμαστε συχνά θυμωμένοι όταν δεν έχουμε πάρει ό, τι χρειαζόμασταν ως παιδί. Θυμώνουμε συχνά όταν βλέπουμε ένα γνώρισμα σε άλλους που δεν μπορούμε να αντέξουμε στον εαυτό μας.
Κάτω από τον θυμό υπάρχουν παλιές απογοητεύσεις και τραύματα.
Μερικές φορές θυμώνουμε επειδή πονέσαμε συναισθηματικά ως παιδί.
Θυμώνουμε όταν ένα τρέχον συμβάν ανασύρει μία παλιά άλυτη κατάσταση από το παρελθόν.
Συχνά αισθάνονται έντονη συγκίνηση όταν μια κατάσταση έχει παρόμοιο περιεχόμενο, λέξεις ή ενέργεια που έχουμε νιώσει στο παρελθόν.

2. Να είστε ενήμεροι για τα προειδοποιητικά σημάδια και εναύσματα του θυμού σας

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε ότι μπορείτε να εκραγείτε από θυμό χωρίς προειδοποίηση, στην πραγματικότητα, υπάρχουν φυσικά προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα σας. Ο θυμός είναι μια φυσιολογική σωματική αντίδραση. Τροφοδοτεί το το σύστημα «πάλης ή αποφυγής» του σώματος, και όσο περισσότερο θυμώνετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας φορτίζεται. Γνωρίζοντας τα προσωπικά σας σημάδια που προειδοποιούν για την επερχόμενη έκρηξη, σας επιτρέπει να λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του θυμού σας προτού βγει εκτός ελέγχου.

Παρατηρείστε τον τρόπο που το σώμα σας βιώνει τον θυμό.

Κόμποι στο στομάχι
Σφίξιμο των χεριών ή της γνάθου
Αίσθημα έξαψης ή υγρασίας
Ταχύτερη αναπνοή
Πονοκέφαλος
Ανάγκη για κίνηση και περπάτημα
Πρόβλημα συγκέντρωσης
Έντονος καρδιακός σφυγμός
Σφίξιμο των ώμων

Προσδιορίστε τις αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν την διάθεση σας.

Μπορείτε να σκεφτείτε ότι οι εξωτερικές καταστάσεις, οι αναίσθητες ή ενοχλητικές καταστάσεις και ενέργειες των άλλων ανθρώπων, για παράδειγμα, είναι αυτές που προκαλούν την οργή σας. Αλλά το πρόβλημα θυμού έχει λιγότερο να κάνει με ό, τι συμβαίνει σε σας από το πώς ερμηνεύετε και να σκέφτεστε για το τι συνέβη. Κοινά αρνητικά μοτίβα σκέψης που ενεργοποιούν και πυροδοτούν τον θυμό των καυσίμων περιλαμβάνουν:

Υπεργενικεύσεις. Για παράδειγμα, “πάντα να με διακόπτουν, ποτέ δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες μου, κανείς δεν με σέβεται. Δεν παίρνω ποτέ την αυτό μου αξίζει. »

Εμμονή στο «πρέπει» και στο “θα έπρεπε”. Έχοντας μια άκαμπτη αντίληψη του τρόπου που τα πράγματα πρέπει ή θα πρέπει να είναι και να γίνονται θυμώνετε όταν η πραγματικότητα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό το όραμα.

Υποθέσεις και συμπεράσματα. Υποθέτετε ότι «γνωρίζετε» τι σκέφτεται ή νιώθει κάποιος άλλος, ή ότι αυτός ή αυτή σκόπιμα σας εκνευρίζει, αγνοεί τις επιθυμίες σας, ή πως δεν σας σέβεται.
Συλλογή. Ψάχνετε για πράγματα που σας αναστατώνουν αγνοώντας οτιδήποτε θετικό, μαζεύοντας ένταση που θα σκάσει με αφορμή κάποιο σχετικά όχι έντονο ερέθισμα. Κατηγορίες. Όταν κάτι κακό συμβαίνει ή κάτι δεν πάει καλά, είναι πάντα λάθος κάποιου άλλου. Μπορείτε εύκολα να κατηγορήσετε τους άλλους για τα πράγματα που συμβαίνουν σε σας, αντί να αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας ζωή.

Αποφυγή ανθρώπων, μερών και καταστάσεων που βγάζουν τον χειρότερο σας εαυτό.

Τα αγχωτικά γεγονότα δεν αποκλείουν τον θυμό, αλλά η κατανόηση του πώς σας επηρεάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας και να αποφεύγονται οι περιττές επιδεινώσεις. Παρακολουθήστε την κανονική ρουτίνα σας και να προσπαθήστε να προσδιορίσετε τις δραστηριότητες, τις ώρες της ημέρας, τους ανθρώπους, τους τόπους, ή τις καταστάσεις που προκαλούν ενόχληση ή/και θυμό. Ίσως νιώθετε πως είστε σε μάχη κάθε φορά που βγαίνετε έξω για ποτό με μια συγκεκριμένη παρέα φίλων. Ή μήπως η κίνηση των δρόμων κατά την καθημερινή σας μετακίνηση σας τρελαίνει. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τρόπους για να αποφευχθούν αυτές οι εντάσεις ή να δείτε την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην σας εκνευρίζουν τόσο πολύ.

3. Μάθετε τρόπους να ηρεμείτε

Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια πως χάνεται η ψυχραιμία σας και πως ετοιμάζεστε να εκραγείτε, μπορείτε να ενεργήσετε γρήγορα προτού χάσετε τον έλεγχο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμίσετε και να κρατήσετε τον θυμό σας υπό έλεγχο.

Γρήγορες συμβουλές για να ηρεμίσετε

Δώστε έμφαση στις φυσικές αισθήσεις του θυμού. Ενώ μπορεί να φανεί αντιφατικό, ο συντονισμός και η παρατήρηση του τρόπου που το σώμα σας αισθάνεται όταν είστε θυμωμένοι συχνά μειώνει τη συναισθηματική ένταση του θυμού σας.
Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Η βαθιά, αργή αναπνοή βοηθά στην εξουδετέρωση της αυξανόμενης έντασης. Το κλειδί είναι να αναπνέετε βαθιά από την κοιλιά, και να βάλετε όσο περισσότερο φρέσκο αέρα είναι δυνατόν στους πνεύμονές σας.
Άσκηση. Ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο είναι μια καλή ιδέα. Απελευθερώνει την συσσωρευμένη ενέργεια ώστε να μπορείτε να προσεγγίσετε αυτή την κατάσταση με πιο καθαρό κεφάλι.
Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας. Επωφεληθείτε από τη χαλαρωτική αίσθηση της όρασης, όσφρησης, ακοής, αφής, και γεύση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ακούτε μουσική ή φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα αγαπημένο μέρος.
Τεντώστε ή κάνετε μασάζ στις περιοχές της έντασης. Περιστρέψτε τους ώμους σας, αν νιώθετε ένταση, ή κάνετε απαλό μασάζ στον αυχένα και στο τριχωτό της κεφαλής σας.
Σιγά-σιγά μετρήστε μέχρι το δέκα. Η επικέντρωση στην καταμέτρηση θα αφήσει το ορθολογικό μυαλό σας καλύψει τη διαφορά με τα συναισθήματά σας. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε εκτός ελέγχου από τη στιγμή που θα φτάσετε δέκα, ξεκινήστε να μετράτε ξανά.

Εξετάστε την πραγματικότητα

Όταν ξεκινάτε να αναστατώνεστε για κάτι, πάρτε μια στιγμή για να σκεφτείτε την κατάσταση. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Πόσο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει;
Πραγματικά αξίζει να θυμώσω για αυτό;
Αξίζει τον κόπο να καταστρέφει το υπόλοιπο της ημέρας μου;
Είναι η αντίδραση μου, κατάλληλη για την κατάσταση;
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω γι “αυτό;
Αξίζει το χρόνο μου;

4. Βρείτε πιο υγιείς τρόπους έκφρασης του θυμού σας.

Αν έχετε αποφασίσει ότι η κατάσταση αξίζει να θυμώσετε και πως υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να γίνει καλύτερη, το κλειδί είναι να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με έναν υγιή τρόπο. Όταν κοινοποιούνται με σεβασμό και διοχετεύονται με αποτελεσματικά, ο θυμός μπορεί να είναι μια τεράστια πηγή ενέργειας και έμπνευσης για αλλαγή.

Εντοπίστε με τι είστε πραγματικά θυμωμένος. Έχετε ποτέ τσακωθεί για κάτι ανόητο; Μεγάλες αψιμαχίες συμβαίνουν συχνά για κάτι μικρό, όπως ένα άπλυτο πιάτο ή για μία δεκάλεπτη καθυστέρηση. Αλλά υπάρχει συνήθως ένα μεγαλύτερο ζήτημα πίσω από αυτό. Αν καταλάβετε πως η ενόχληση και ο θυμός σας αυξάνονται ραγδαία, ρωτήστε τον εαυτό σας «για τι είμαι πραγματικά θυμωμένος;» Ο εντοπισμός της πραγματικής πηγής της απογοήτευσης, θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε τον θυμό σας καλύτερα, να πράξετε πιο εποικοδομητικά, και να εργαστείτε προς την επίλυση του προβλήματος.

Κάντε ένα διάλειμμα αν τα πράγματα γίνουν πολύ έντονα. Αν ο θυμός σας φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, απομακρυνθείτε από την κατάσταση για λίγα λεπτά ή για όσο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ηρεμίσει. Ένα γρήγορο περπάτημα, λίγη γυμναστική, ή λίγα λεπτά μουσικής θα σας επιτρέψει να ηρεμήσετε, και να προσεγγίσετε την κατάσταση με καθαρότερο κεφάλι.

Προσπαθήστε να αγωνίζεστε δίκαια. Είναι εντάξει να αναστατώνεστε με κάποιον, αλλά αν δεν αγωνίζεστε δίκαια, η σχέση θα χαλάσει γρήγορα. Η δίκαιη αντιπαράθεση σας επιτρέπει να εκφράσετε τις δικές σας ανάγκες, ενώ εξακολουθείτε να σέβεστε τους άλλους.

Κάντε τη σχέση σας προτεραιότητα.Η διατήρηση και ενίσχυση της σχέσης, αντί να «κερδίσετε» την επιχειρηματολογία, θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Χρειάζεται να σέβεστε το άλλο πρόσωπο και τις απόψεις του ή της.

Να δίνετε έμφαση στο παρόν. Κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι εύκολο να φέρνουμε παρελθοντικές καταστάσεις στο προσκήνιο. Αντί να ασχολούμαστε με το παρελθόν και την ανάθεση ευθυνών, καλό είναι να εστιάζετε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε στην παρούσα για να λυθεί το πρόβλημα.
Επιλέξτε τις μάχες σας. Οι συγκρούσεις μπορεί να είναι εξουθενωτικές, γι “αυτό είναι σημαντικό να εξεταστεί αν το ζήτημα πραγματικά αξίζει το χρόνο και την ενέργειά σας. Εάν επιλέγετε τις μάχες σας αντί να μάχεστε για κάθε μικρό πράγμα, οι άλλοι θα σας παίρνουν πιο σοβαρά όταν είστε αναστατωμένος.
Να είστε πρόθυμος να συγχωρείτε. Η επίλυση των συγκρούσεων είναι αδύνατη εάν είστε απρόθυμοι ή ανίκανοι να συγχωρείτε. Η επίλυση έρχεται όταν βάζουμε στην άκρη την παρόρμηση να τιμωρήσουμε, να νικήσουμε και να εξουσιάσουμε.
Να αναγνωρίζετε πότε χρειάζεται να κάνετε πίσω. Εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία, ας συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Χρειάζονται δύο άτομα για να διατηρείται ένα επιχείρημα. Σε περίπτωση σύγκρουσης που δεν πηγαίνει πουθενά, μπορείτε να επιλέξετε να απεμπλακείτε και να προχωρήσετε.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Αν ο θυμός σας εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου, παρά τις προσπάθειες σας ή αν έχετε προβλήματα με το νόμο ή αν πληγώνετε τους άλλους, χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί θεραπευτές και προγράμματα για άτομα με προβλήματα διαχείρισης θυμού. Το να ζητήσετε βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Θα βρείτε συχνά και άλλους στην κατάσταση, και η άμεση ενημέρωση σχετικά με τεχνικές για τον έλεγχο του θυμού μπορεί να σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Εξετάστε επαγγελματική βοήθεια εάν:

Όταν αισθάνεστε συνεχώς απογοητευμένοι και οργισμένοι όσο και αν έχετε προσπαθήσει.
Ο τρόπος που λειτουργείτε σας δημιουργεί προβλήματα στην εργασία ή στις σχέσεις σας.
Όταν αποφεύγετε νέα γεγονότα και ανθρώπους επειδή αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
Όταν έχετε προβλήματα με το νόμο που οφείλονται στο θυμό σας.
Όταν ο θυμό σας έχει οδηγήσει ποτέ σε σωματική βία.

Αν ο/η αγαπημένη σας έχει πρόβλημα διαχείρισης θυμού

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πρόβλημα οργής, ίσως νιώθετε σαν να είστε πάντα σε εγρήγορση και ανησυχία. Αλλά πάντα να θυμάστε ότι δεν ευθύνεστε για το θυμό του αγαπημένου σας προσώπου. Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για σωματική ή λεκτική βία και για την καταχρηστική συμπεριφορά. Έχετε το δικαίωμα να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και να ζείτε χωρίς τον φόβο ενός ξεσπάσματος θυμού ή μιας βίαιης οργής.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης θυμού ενός αγαπημένου προσώπου.

Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό ενός άλλου ατόμου, μπορείτε να ελέγξετε πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτό:

Ορίστε σαφή όρια σχετικά με το τι ανέχεστε και τι όχι.
Περιμένετε μια στιγμή που και οι δύο είστε ήρεμοι για να μιλήσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο για το πρόβλημα θυμού. Μην το αναφέρετε όταν οποιοσδήποτε από εσάς είναι ήδη θυμωμένος.
Απομακρυνθείτε από την κατάσταση αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν ηρεμήσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο για συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία για τον εαυτό σας αν δυσκολεύεστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.
Βάλτε προτεραιότητα την ασφάλειά σας. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς ή απειλούμενη/νος με οποιονδήποτε τρόπο, απομακρυνθείτε από το αγαπημένο σας πρόσωπο και πηγαίνετε κάπου που θα νιώθετε ασφάλεια.

Ο θυμός δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα σε καταχρηστικές και βίαιες σχέσεις.

Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση δεν οφείλεται σε απώλεια του ελέγχου της συμπεριφοράς και της ψυχραιμίας του θύτη. Στην πραγματικότητα, η καταχρηστική συμπεριφορά είναι μια συνειδητή επιλογή με αποκλειστικό σκοπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο σας. Αν είστε σε μια καταχρηστική σχέση, να ξέρετε ότι η συμβουλευτική ζευγαριών δεν συνιστάται, και ότι ο σύντροφός σας χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία, όχι τακτικά μαθήματα διαχείρισης θυμού.

 

πηγές

http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/A/anger/

http://www.apa.org/topics/anger/

http://www.apa.org/helpcenter/recognize-anger.aspx

http://www.apa.org/news/press/releases/2012/05/anger.aspx

http://www.helpguide.org/articles/emotional-health/anger-management.htm

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedInShare on TumblrShare on StumbleUponShare on Reddit

One comment

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>