Αυτισμός και φόβος

Αυτισμός και φόβος

Ο John Elder Robison είναι καθηγητής στο τμήμα επικοινωνίας του Κολεγίου Elms της Μασσαχουσέτης και συγγραφέας βιβλίων για τον αυτισμό. Ο ίδιος ο Robison έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από το σύνδρομο Asperger, γεγονός που τον κατατάσσει μέσα στο φάσμα του αυτισμού. Πέρα από διαγνώσεις και σύνδρομα, ο Robinson φροντίζει με τις παρεμβάσεις του να μας προσκαλεί στον κόσμο ενός αυτιστικού και να μας φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

«Το κυρίαρχο συναίσθημα που ένας αυτιστικός βιώνει, είναι ο φόβος», μας πληροφορεί. Ο φόβος αποτελεί το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται και πολλά από τα συναισθήματα τα οποία βιώνει ένας αυτιστικός όπως άγχος, οργή, κατάθλιψη. Παρακάτω τεκμηριώνει την άποψη του, καταθέτοντας την δική του εμπειρία.

« Όπως πολλοί άνθρωποι με αυτισμό, έτσι και εγώ, έχω δυσκολία να διακρίνω ποιός είναι ειλικρινής και ποιός όχι. Μπορώ να κοιτάξω έναν άλλον άνθρωπο και να αναγνωρίσω τις εκφράσεις του αλλά δεν μπορώ να «μοιραστώ τα συναισθήματά του». Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η δυσκολία αυτή πηγάζει από μια αδυναμία στους νευρώνες – κάτοπτρα. Όποια κι αν είναι η αιτία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η αδυναμία μου να «νιώσω» έναν άνθρωπο με οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα για τις επιθυμίες και τις προθέσεις του. Οι άνθρωποι που κρίνω λανθασμένα συνήθως δεν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να μου κάνουν κακό. Είναι άνθρωποι που ζουν την καθημερινότητά τους και όταν τους παρερμηνεύω… συνήθως μπλέκω σε μπελάδες.

Συνήθως προβάλλω τις δικές μου ελπίδες ή επιθυμίες ακόμα και όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτό που το άλλο πρόσωπο σκέφτεται. Θέλω κάτι, κοιτάζω τον άλλον και σκέφτομαι ότι και αυτός θέλει το ίδιο πράγμα με εμένα, ακόμα και εάν το πρόσωπο του λέει «αποκλείεται να το θέλω αυτό». Μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό. Άλλες φορές είναι ντροπιαστικό ή επιβλαβές, για εκείνους ή για εμένα.

Όπως και πολλούς άλλους ανθρώπους με αυτισμό, η παραπάνω διαδικασία με γεμίζει φόβο και άγχος κάθε φορά που πρέπει να συναντήσω νέους ανθρώπους ή να αντιμετωπίσω καινούργιες καταστάσεις. Ξέρω ότι το άγχος βιώνεται από αναρίθμητους άλλους ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού. Το κρύβω καλά, αλλά ο φόβος και το άγχος είναι πάντα μαζί μου».

Επιμέλεια – Μετάφραση: Στεφάτου Δήμητρα

Φεβρουάριος 2011

Πηγή: www.psychologytoday.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *