Πώς ορίζεται η αγάπη;

Πώς ορίζεται η αγάπη;

Ποιητές, λογοτέχνες, επιστήμονες προσπαθούν, ο καθένας από την δική του σκοπιά, να ορίσει την αγάπη. Πώς μπορεί όμως να οριστεί μια τόσο ισχυρή δύναμη, που διατρέχει την ανθρώπινη ύπαρξη και συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε δραστηριότητά της; Πώς μπορεί να οριστεί μια δύναμη τόσο βαθιά, δυνατή και ανεκτίμητη; Όλοι οι ορισμοί μοιάζουν ανεπαρκείς να αποδώσουν, με τρόπο ικανοποιητικό, τη μυστήρια φύση της αγάπης. Πολλοί μίλησαν για τον έρωτα, τη φιλία, την ιδανική σχέση, τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Scott Peck όρισε την αγάπη ως εξής : η θέληση να διευρύνει κάποιος τον εαυτό του με σκοπό να διευκολύνει την δική του πνευματική – ψυχική ανάπτυξη ή την πνευματική – ψυχική ανάπτυξη κάποιου άλλου. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, όπως ο ίδιος επισημαίνει :

α) η αγάπη έχει έναν στόχο ή σκοπό να επιτελέσει. Την πνευματική – ψυχική ανάπτυξη κάποιου.

β) η αγάπη αποτελεί μια κυκλική διαδικασία. Η διεύρυνση του εαυτού είναι μια διαδικασία ανάπτυξης. Όταν κάποιος διευρύνει τα όρια του εαυτού του, αναπτύσσεται ψυχολογικά. Η αγάπη είναι μια πράξη ανάπτυξης του εαυτού ακόμα και εάν ο σκοπός της είναι η ανάπτυξη κάποιου άλλου προσώπου.

γ) η αγάπη περιλαμβάνει την αγάπη για τον εαυτό αλλά και την αγάπη για τον άλλον. Ως άνθρωπος, το να αγαπώ τους ανθρώπους, σημαίνει ότι αγαπώ τόσο τον εαυτό μου όσο και τους άλλους. Σημαίνει ότι είμαι τόσο αφοσιωμένος στην δική μου ανάπτυξη όσο και στην δική τους. Φαίνεται, ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε κάποιον άλλον εάν δεν αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας.

δ) η αγάπη απαιτεί προσπάθεια. Η διεύρυνση των ορίων του εαυτού μας απαιτεί προσπάθεια. Δείχνουμε την αγάπη μας, όταν κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για τον άλλον.

ε) η αγάπη είναι πράξη. Η αγάπη είναι η επιθυμία, η οποία μετασχηματίζεται σε πράξη.

Δήμητρα Στεφάτου

Νοέμβριος 2010

 

Βιβλιογραφία : Peck M. S ( 2008 ). The road less travelled. London : Rider.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *